fa ablak, faablak

Fa ablak bejegyzések

Fa ablak, fa nyílászáró
Műemlék fa ablak
Belvárosi műemlék ablakcsere
Fa beltéri ajtó
Bontás nélküli ablakcsere
Fa ablakcsere családi házban
Árajánlatkérés
Fa ablakcsere társasházban
Fa nyílászáró árlista
Fa nyílászáró készítés
Mennyit kell várnunk egy fa ablak legyártására
Passzívház ablak
Fa ablakok hőszigetelése, hőszigetelt üvegezés
Fa nyílászáró
Fa ablak árak
Nyílászáró csere
Fa erkélyajtó
Fa ablak beépítése
Fa ablak beépítése bontással
Fa ablak gyártás
Hőszigetelt üvegcsere
Ajtó ablak nyitásirány
Fa ablak típusok
Minőségi fa nyílászárók
Fa ablakok cseréje egyedi méretre
Faablakok, fa nyílászárók
Fa nyílászárók gyártása, beépítése Budapest
Fa ablak vagy műanyag ablak
Fa ablak beépítés Budapest
Kültéri fa nyílászárók
Gerébtokos ablakok cseréje
Fa ablak színek
Fa ablak kezelése
Fa ablak festése, felületkezelése
Fa ablak redőnnyel kiegészítve
Bontás nélküli ajtócsere
Fa ablak szigetelése
Műemlékvédelem alatt álló nyílászárók cseréje
Nyílászárók fából, rövid határidővel
Fa nyílászáró festése házilag vagy már úgy rendeljük?
Fa nyílászárók

Belvárosi műemlék ablakcsere Műemlék épületeknél fontos követelmény, hogy a nyílászárók ugyanúgy nézzenek ki, mint anno az épület építésekor. Ezért nagyon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az új fa nyílászárók egy az egyben megegyezzenek a régi nyílászárók kinézetével, formavilágával.

Ide kattintva kérhet fa ablak helyszíni felmérést!


 Komfortosabb az új műemlék fa ablak mint a régi?

  • természetesen, hiszen sokkal vastagabb faanyagból készítjük el az ablakot mint a régi volt
  • hőszigetelt üvegezéssel rendelkeznek
  • sokkal szebbek, mert a modern felületkezelés tartósabb és szebb mint a régi
  • komfortosabbak, hiszen ki is tudja őket nyitni, nem úgy mint sok régi ablakot, ami csak "lélek" tart
  • bukó-nyíló ablakot, könnyebb a szellőztetés

 Jobban járok ha festve, felületkezelve kérem, mintha én festeném le?
  • nem ajánljuk az otthoni festést, hiszen nem tudja olyan minőségben elvégezni a felületkezelést, mint amit egy erre kialakított festőműhelyben el tudnak végezni
  • a 3 illetve 4 rétegű festést nem tudja otthoni körülmények között elvégezni, hiszen nem csak hely, hanem megfelelő gépek is kellenek hozzá (kompresszor, elszívó stb)
  • a szép felületkezeléshez nagyon nagy rutin kell

Műemlék fa ablak alapanyaga:

 Ablakainkat borovifenyőből készítjük. Mivel a fa nyílászárók alapban vetemedésre hajlamosak, ezért hossztoldott, rétegragasztott anyagból gyártjuk le őket, amiket fríznek hívnak. Ez úgy készül. hogy a minőségi, válogatott kis, kb. 10cm-es "fadarabokat" összetoldják, összefésülik, erre azért van szükség, mert nagyon kevés manapság már a minőségi faanyag, illetve nagyon sokba is kerül.

Az összetoldás után ezeket össze is ragasztják, ezért hívják rétegragasztásnak. Ezáltal a fa nemcsak vetemedésmentes, hanem sokkal erősebb is lesz. Hátránya néhány ember számára, hogy "foltos" a fa, mivel látszik az erezet és például lazúrfestés után az évgyűrűkön másképpen látszik a festés, ugyanis a téli és a nyári évgyűrűk másképp szívják magukba a festéket. Minden nyílászárót egyedi méretre gyártjuk le.

Műemlék fa nyílászáró üvegezése:

 Sokszor találkozunk olyan megoldással, hogy a műemlék ablakokba hőszigetelt üveget tesznek, ezáltal jobb hőszigetelést érnek el. Tudni kell azonban, hogy a kb 100 évvel ezelőtt gyártott ablakok, még nem úgy lettek tervezve, hogy elbírják a 4-es hőszigetelt üvegtáblát, ezért maximum csak 3-12-3-as üvegezést alkalmaznak a felújítók, ez nem olyan nehéz, de ez sem lett anno beletervezve a nyíló ablakba.

Tehát, ha a hőszigetelés miatt cseréljük az ablakot, érdemes elgondolkodni, hogy az egész ablakot kicserélje-e, hiszen, akkor egy új, modern nyílászárót kap, új vasalattal és 4-16-4-es gázzal töltött üvegezéssel, ami már nagyon jó szigetelést biztosít a régi ablakokhoz képest. De lehetőség van 3 rétegű üvegezésre is, akkor még vastagabb ablakot építünk be, mert ott már 88mm-es az ablak vastagsága, nem 68mm.

Hogy fog kinézni a műemlék fa ablak?

 Budapesti belvárosi műemlék épületeknél az esetek nagyon nagy részében csak teljesen ugyanolyan kinézetű, formájú, színű ablakot lehet beépíteni, minden ilyen épületben történő ablakcsere előtt érdemes a Műemlékvédelmi Hivataltól állásfoglalást kérnie, ugyanis ha nem teszi és más ablakot épít vagy építtet be, előfordulhat, hogy megbüntetik és kötelezik egy előírt ablak cseréjére.

Gerébtokos lesz vagy csak egy ablakszárny van?

  Sokan nem tudják, hogy egy belvárosi ablakcsere során, hogy fog belülről kinézni az új ablak, két ablak lesz vagy csak egy? Az új nyílászáróknál már csak egy ablakszárny van(tehát már csak egy ablakot kell kinyitnia, ahhoz hogy levegőztetni tudjon), mivel az új ablakok 68 mm vastagak, ezért nincs szükség két szárnyra, mint a régi ablakoknál, ahol csak 43mm vastag egy ablakszárny és csak szimpla, egyrétegű üvegezése van.

Lehetőség van arra is, hogyha ragaszkodik hozzá a megrendelő, hogy régi ablakhoz hasonló, gerébtokos megoldásban készítjük el az új nyílászárót, ez mégjobb hőszigetelés, de árát tekintve jelentősebb többe is kerül.

Létezik gerébtokos fa ablak és kapcsolt gerébtokos fa ablak is.

Műemlék fa ablak beépítése

Kétfajta megoldást részesítünk előnyben. Régi tokba építést (bontás nélküli ablakcsere) és a teljes tok kibontását. Ha a műemlék fa ablak tokszerkezete jó állapotban van, tehát nem korhadtak a faelemei, nem esik szét, akkor a tokráépítéses megoldást szoktuk ajánlani, ekkor a régi tokszerkezet megmarad és az új műemlék fa ablakot a régi tokba építjük be.

Az új ablaknak természetesen új tokja is van, mert a régi tok valószínűleg nem egyenes, így nem lenne jó megoldás a régi elvetemedett tokra egy új ablak nyílót ráépíteni, ezért új tokkal együtt gyártjuk le az új műemlék fa ablakot. A régi tokból látszódó elemeket takarólecekkel eltakarjuk.
  • Műemlék fa ablakcsere a régi tok teljes kibontásával:

Ebben az esetben az egész régi tokot kibontjuk és az új ablakot a régi tok helyére építjük be. Beépítést követően a belső takarólecezés, párkányozás következkezik. Az esetek nagy részében nincs szükség kőműves munkára, mert a belső falat többnyire a régihez hasonlóan egyedi faelemekkel burkoljuk be.

Milyen színűre festik le a műemlék fa ablakot?

 A műemlék fa ablak festése nagyban függ attól, hogy egyáltalán el lehet térni a műemlék épületben található nyílászárók színétől. Többnyire nem lehet, tehát csak olyan színűre lehet lefesteni, amilyen a többi ablak. Eltérni nem érdemes, mert büntetést vonhat maga után.

Szerelhető-e műanyag vagy alumínium redőny műemlék fa ablakra?

 Általánosságban elmondható, hogy nem szokták engedélyezni, hogy műanyag redőnyt vagy alumínium redőnyt szereljünk egy műemlék fa ablakra. Esetleg olyan ablakra, amely nem az utcafronton van, de ezt is érdemes megkérdezni, a Műemlék Védelemtől.

Igényel-e kőműves munkát az ablakcsere?

 Az esetek többségében nem, hiszen a régi ablakot szinte teljes egészében elburkoljuk belülről fa elemekkel, kívülről pedig nem jellemző, hogy sérülne a fal.

Ablakcsere helyett elég lehet egy ablakfelújítás?

 Ha az ablakunk nagyon jó műszaki állapotban van, a faelemek nem korhadtak, akkor elgondolkodhatunk egy felújításon, de figyelembe kell vennünk, hogy a régi ablakok felújítása során, ha hőszigetelt üveget akarunk tenni az ablakokba, ezeket anno nem tervezték bele, tehát nem biztos, hogy szerkezetileg elbírja majd hosszabb távon a ránehezedő súlyt, amit a hőszigetelt üveg okoz. A régi zárszerkezeteket viszont kicserélhetjük.

 Az alábbi képeken egy referencia munkánkat láthatja Budapest belvárosában, a Berzenczey utcában lévő műemlék házban.

 A régi tok kibontását követően beépítjük az új műemlék fa ablakokat:

műemlék fa ablak

 A hézagokat puhabbal töltjük ki:

belvárosi ablakcsere

Majd a purhabot levágva, beburkoljuk a falat, hogy a műemlék épület jellege ugyanolyan maradjon.

fehér fa ablak
belvárosi fa ablakcsereműemlék fa nyílászáró

Fa ablak referenciák


dísztakarás műemlék fa ablakcsere
              fehér fa ablak

fa ablakcsere
          bukó-nyíló erkélyajtó

erkélyajtó
               fa erkélyajtó

Műemlék fa ajtó és ablak
műemlék fa ablak és ajtó

88 mm-es borovi fa nyílászáró
88mm-es fa nyílászáró
 
 Alakos fa ablak
Alakos fa ablak

Álosztós fa ablak
Álosztós rusztikus fa ablak

Fa ablak íves nyílóval
Fa ablak íves nyílóval

Fa zsalugáter
Fa zsalugáter

 
Rolós szúnyogháló fa ablakon
 
Barna rolós szúnyogháló

Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.