fa ablak, faablak

Fa ablak bejegyzések

Fa ablak, fa nyílászáró
Műemlék fa ablak
Belvárosi műemlék ablakcsere
Fa beltéri ajtó
Bontás nélküli ablakcsere
Fa ablakcsere családi házban
Árajánlatkérés
Fa ablakcsere társasházban
Fa nyílászáró árlista
Fa nyílászáró készítés
Mennyit kell várnunk egy fa ablak legyártására
Passzívház ablak
Fa ablakok hőszigetelése, hőszigetelt üvegezés
Fa nyílászáró
Fa ablak árak
Nyílászáró csere
Fa erkélyajtó
Fa ablak beépítése
Fa ablak beépítése bontással
Fa ablak gyártás
Hőszigetelt üvegcsere
Ajtó ablak nyitásirány
Fa ablak típusok
Minőségi fa nyílászárók
Fa ablakok cseréje egyedi méretre
Faablakok, fa nyílászárók
Fa nyílászárók gyártása, beépítése Budapest
Fa ablak vagy műanyag ablak
Fa ablak beépítés Budapest
Kültéri fa nyílászárók
Gerébtokos ablakok cseréje
Fa ablak színek
Fa ablak kezelése
Fa ablak festése, felületkezelése
Fa ablak redőnnyel kiegészítve
Bontás nélküli ajtócsere
Fa ablak szigetelése
Műemlékvédelem alatt álló nyílászárók cseréje
Nyílászárók fából, rövid határidővel
Fa nyílászáró festése házilag vagy már úgy rendeljük?
Fa nyílászárók

Fa ablak típusok


Az épület ablakai fontos szerepet látnak el otthonunk szellőztetésében, emellett természetes megvilágítást, valamint szabad kitekintést biztosítanak. A régebbi fa ablakok kizárólag hagyományos nyitási lehetőséggel voltak ellátva, a hőszigetelés javítása érdekében pedig két ablakszárny volt egymás mögött elhelyezve. A korszerű fa ablak típusok között már többféle kialakítású tokkal, valamint akár bukó funkcióval ellátott is egyaránt szerepelnek.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!


Egyedi és szabvány méretű fa ablakok


Fa ablak gyártásAz egyedi méretű fa ablakok gyártásának köszönhetően bármilyen falnyílás számára legyártható, valamint beépíthető a méretének megfelelő nyílászáró. Az egyedi méretben gyártott fa ablakok bármilyen épülettípus esetében használhatóak, de használatuk elsősorban panellakásokban, régebbi társasházakban, valamint régebbi családi házakban fordulnak elő.

A szabvány méretű ablakok főként az újonnan épített, modern épületeknél kerülnek felhasználásra. A szabványméretű fa ablakok gyártása kevesebb időt igényel, áruk pedig általában kedvezőek. A szabványméretben készített ablakok sok esetben akár raktárról is elérhetőek, ennek köszönhetően hetekkel előbb történhet meg az ablakok beépítése, cseréje.

Egyszárnyas és többszárnyas fa ablakok


A legelterjedtebb fa ablak típusok közé tartoznak az egyszárnyas, illetve kétszárnyas ablakok. Az ablakszárnyak számát elsősorban a kialakított falnyílás határozza meg. Az egyszárnyas ablakok esetében a nyílók balra vagy jobbra nyílnak, a hagyományos nyitásirány mellett bukó funkcióval is elláthatóak.

A kétszárnyas ablakok esetében az ablakok szárnyai egymásra ellentétes irányban nyílnak. A két ablakszárny közül az egyik, vagy mindkét ablak is ellátható bukó-nyíló funkcióval. Nagyobb méretű, szélesebb falnyílások esetében akár háromszárnyas ablakok is beszerelhetőek. A háromszárnyas ablakok segítségével elkerülhetjük a túl nagy mérettel rendelkező ablakok használatát, melyek sokkal nehezebb szerkezetet eredményeznek.

Váltószárnyas és tokosztós fa ablakok


Fa ablak típusokA két vagy több szárnnyal ellátott fa ablakok kétféle kivitelű tokszerkezettel is elláthatóak. A két kivitel közti eltérés főként az ablakszárnyak nyitására van hatással.

A tokosztós fa ablakok szárnyai között középen egy osztás található, az ablakszárnyak pedig egymásra ellentétes irányban nyílnak. Mindkét ablakszárny saját kilinccsel van felszerelve, nyitásuk és zárásuk egymástól függetlenül lehetséges.

A váltószárnyas ablakok esetében az ablakszárnyak között nincsen osztóelem elhelyezve. Az osztás hiányának köszönhetően zavartalan látvány tárul elénk, az ablak teljes felületén szabad a kitekintés. A váltószárnyas ablakok egyetlen látható kilinccsel rendelkeznek, amely az elsődleges ablakszárny felületére van felszerelve.

Az elsődleges ablakszárny nyitását követően láthatóvá válik a másodlagos ablak nyitásához szükséges rejtett nyitókar. Mivel az ablakszárnyak nyitása nem független egymástól, így érdemes jól átgondolni, hogy a bal, vagy a jobboldali nyíló legyen az elsődleges.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!


Fa ablakok nyitásmódjai


A régi ablakokra jellemző hagyományos nyitásirány mellett idővel elterjedtek az egyéb módú nyitások is. A bukó-nyíló ablakok rugalmasabb használatot tesznek lehetővé. A bukó funkcióval felszerelt fa ablakok speciális vasalattal vannak ellátva, mely az ablakkilincs megfelelő állításával válik elérhetővé az ablak buktatása.

A bukófunkció segítségével az ablak teljes kinyitása nélkül is szellőztethetünk, ezáltal nem szükséges minden egyes alkalommal elpakolni a nyílók útjából az oda elhelyezett virágokat vagy egyéb tárgyakat.

Fa ablak referenciák


dísztakarás műemlék fa ablakcsere
              fehér fa ablak

fa ablakcsere
          bukó-nyíló erkélyajtó

erkélyajtó
               fa erkélyajtó

Műemlék fa ajtó és ablak
műemlék fa ablak és ajtó

88 mm-es borovi fa nyílászáró
88mm-es fa nyílászáró
 
 Alakos fa ablak
Alakos fa ablak

Álosztós fa ablak
Álosztós rusztikus fa ablak

Fa ablak íves nyílóval
Fa ablak íves nyílóval

Fa zsalugáter
Fa zsalugáter

 
Rolós szúnyogháló fa ablakon
 
Barna rolós szúnyogháló

Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.